Teknisk SEO. Förbättra din SEO, digitala synlighet, få koll på brutna länkar, 404-fel m.m.

Teknisk SEO är inte alltför utmanande när du har fattat grunderna. Du kanske rentav använder några av dessa grundelement utan att känna till det.

En bra teknisk seo analys är grunden för digital synlighet och kan bland annat påverka din Google Ads annonsering positivt genom lägre klickpris och bättre positionering.

Teknisk SEO – Saxat från webben

Nedan citat låter kanske lite extremt men faktum är att det troligtvis stämmer.

”Det finns inga perfekta webbplatser utan något utrymme för förbättringar,” säger Elena Terenteva som jobbar på SEMrush.
”Hundratals och även tusentals problem kan uppstå på din webbplats.”
”Över 80% av de undersökta webbplatserna har 4xx-brutna länkfel, enligt en 2017 SEMrush-studie, och mer än 65% av webbplatser hade dubbletter.” 

I slutändan vill du att din webbplats ska rangordna sig bättre, få bättre trafik och fler konverteringar. Teknisk SEO handlar om att fixa fel för att få detta att hända.

Vi hjälper dig med en Teknisk SEO Analys

Vet du inte hur så berättar vi gärna och delar med oss av vilka åtgärder som ska prioriteras.

Identifiera fel på din webbplats med en genomsökningsrapport.

En av de första sakerna att göra är att köra en genomsökningsrapport för din webbplats, en revision av din webbplats. Detta ger insikt om något är fel på din webbplats.

Verktyg för att skaffa fram en rapport är SemRush eller Google Search Console. Det finns en uppsjö av verktyg. På Digital Division använder vi främst Semrush för att snabbt få ett överblick.

Kontrollera HTTPS-statuskoder

En studie utförd av SEMrush har visat att HTTPS nu är en mycket stark rankingfaktor och kan påverka webbplatsens rankningar.

Ett byte till HTTPS är ett måste eftersom sökmotorer snart kommer att markera alla webbplatser som inte använder sig av HTTPS som osäkra vilket i sin tur leder till sämre ranking i bland annat Google sökresultatlista.

När du byter  från HTTP till HTTPS behöver du säkerställa att migreringen av urler och länkar gått vägen. För att kontrollera detta kan du plocka fram en lista från Googles sökkonsol, som innehåller en detaljerad sammanfattning av eventuella fel. Du kan eventuellt använda SEMrushs audit verktyg för att få fram en liknande rapport. Ett tredje verktyg som vi väldigt ofta använder oss av vid analyser och teknisk seo är Screaming Frog

Kontrollera XML-sitemap (webbplatskarta i xml-format)

XML-webbplatskartan fungerar som en karta för Google och andra sökrobotar. Denna hjälper  sökrobotarna att hitta dina webbsidor och rangordna dessa.

Du bör se till att webbplatsens XML-sitemap uppfyller några viktiga riktlinjer:

  • Se till att din webbplatskarta är formaterad korrekt i ett XML-dokument
  • Se till att det följer XML sitemap standard protokoll
  • Håll alla uppdaterade sidor på din webbplats i webbplatskartan
  • Skicka in webbplatskartan till Google Search Console, Googles sökkonsol.

Skicka in din XML-webbplatskarta till Google
Du kan skicka in din XML-sitemap till Google via Google Search Console Sitemaps-verktyget. Du kan också infoga webbplatskartan (dvs http://example.com/sitemap_location.xml) i din robots.txt-fil.

Kontrollera webbplatsens laddningstid

Din webbplats laddningstid är en viktig teknisk SEO-faktor. Webbplatshastighet handlar om användarupplevelse och kan påverka andra viktiga mätvärden som sökmotorer använder för rankning, till exempel avvisningsfrekvenser (bounce rates) och tiden en besökare spenderar på sidan.

För att ta reda på webbsidans laddningstid kan du använda Googles verktyg, PageSpeed ​​Insights.
Ange bara din webbadress och låt Google göra resten. Testa din webbsida här i Google Page Speed Insights. Du kommer även få reda på webbsidans laddningstid på mobila enheter.

Detta har blivit allt viktigare när Googles utrullning av mobila första indexering. Idealt bör webbsidans laddningstid vara mindre än 3 sekunder, typ.

Googles egna rekommendationer är en laddningstid på mindre än en sekund (200ms).

Har du en wordpress webbplats?
Läs denna artikel – Så här gör du för att snabba upp och optimerar en wordpress webbplats för prestanda och hastighet.

Har du en webbplats som riktar sig mot en internationell marknad så kan det även vara bra att testa laddningstider från dessa geografiska områden genom att använda sig av https://tools.pingdom.com/

Se till att din webbplats är mobilvänlig

Din webbplats måste vara mobilvänlig för att förbättra teknisk SEO och sökmotor ranking.
Det här är ett ganska enkelt SEO-element för att kontrollera med Googles mobil test: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Sökords-”kannibalisering”

Sökords-kannibalisering kan orsaka förvirring bland sökmotorer. Om du till exempel har två sidor som tävlar om att ranka på samma sökord måste Google bestämma vilken sida som är bäst.

Ett av de vanligaste fallgroparna är att optimera startsidan och en undersida för samma sökord, vilket är vanligt i lokal SEO. Använd Googles Search Consoles prestationsrapport för att leta efter sidor som konkurrerar om samma sökord. Använd filtret för att se vilka sidor som har samma sökord i webbadressen eller sök efter nyckelord för att se hur många sidor som rankas för samma sökord.

Kontrollera din webbplats robots.txt-fil

Om du märker att alla dina sidor inte indexeras. Det första du gör är att ta en titt på din robots.txt-fil. Du hittar din robots.txt genom att exempelvis skriva domän.se/robots.txt i adressfältet. Om du inte hittar den så är det så enkelt att du inte har denna fil på din webbplats.

Det finns ibland tillfällen då webbplatsägare råkar blockera sidor för sökmotorer. Detta gör att din robots.txt-fil är ett måste på alla webbplatser.

När du granskar din robots.txt-fil ska du leta efter ”Disallow: /” Detta berättar att sökmotorer inte spindlar ingenom och indexerar din webbplats, eller kanske hela din webbplats. Tänk att Robots.txt-filen är din trafikpolis.

Digital Divisions egna robots.txt-fil ser ut så här.

Gör en Google webbplatssökning

När det gäller indexering av sökmotorer finns det ett enkelt sätt att kontrollera hur väl Google indexerar din webbplats.

I Googles sökfält, skriv ”site://www.dinegenwebbplats.se”

Resultatet på söksidan kommer visa dig alla sidor som indexeras av Google. Visas inga resultat. Kontrollera din robots.txt-fil.

Exempel nedan visar en webbplatssökning på site://digitaldivision.se.

Kontrollera duplicerad metadata

Denna tekniska SEO övning är mycket vanlig för e-handelswebbplatser och stora webbplatser med hundratusentals sidor. Faktum är att nästan 54% av webbplatser har dubbla metadata, även kända som metabeskrivningar, och ungefär 63% har helt saknat metabeskrivningar.

Duplicerade metabeskrivningar inträffar när liknande produkter eller sidor helt enkelt har innehåll kopierat och klistras in i metabeskrivningsfältet.

En detaljerad SEO-revision eller en krypteringsrapport kommer att varna dig för meta-beskrivningsproblem. Det kan ta lite tid att få unika beskrivningar på plats, men det är värt det.

Optimera meta-beskrivningar

Medan du kontrollerar alla dina metabeskrivningar för dubbletter kan du också optimera dessa genom att se till att de är rätt längd. Detta i sig r inte en viktig rankningsfaktor, men det är en teknisk SEO-assist som kan förbättra din CTR (Click-Through-Rate) i Googles Sökresultat.

Se meta beskrivningar som en första Call to Action (CTA). Helt enkelt ditt skyltfönster.

Google håller just på att experimentera med antalet tecken i meta beskrivningen från cirka 160 till 320.

Tips, använd dina meta-beskrivningar!

Kontrollera att du inte har duplicerat innehåll på webbplatsen

Duplicera innehåll i metabeskrivningar är inte det enda dubbla innehållet du behöver vara på utkik efter när det gäller teknisk SEO. Nästan 66% av webbplatser har dubbla innehållsproblem.

Copyscape är ett utmärkt verktyg för att hitta dubbletter på internet. Du kan också använda Screaming Frog, Site Bulb eller SEMrush för att identifiera dubbelarbete.

När du har en lista är det bara en fråga om att springa igenom sidorna och ändra innehållet för att undvika dubbelarbete.

Kontrollera om du har brutna länkar

Vilken typ av trasig länk som helst är dålig för din SEO; det kan skapa en dålig användarupplevelse och leda till lägre rankningar. Detta gör det viktigt att identifiera och fixa trasiga länkar på din webbplats.

Hitta trasiga länkar genom att kontrollera din genomsökningsrapport. Detta ger dig en detaljerad bild av varje webbadress som har trasiga länkar.

Du kan också använda https://www.drlinkcheck.com/ för att se brutna länkar. Du anger helt enkelt webbplatsens webbadress och väntar på att rapporten ska genereras.

Sammanfattningsvis

Det finns ett antal tekniska SEO-element som du kan kontrollera under din nästa SEO-revision. Från XML-webbplatskartor för att kopiera innehåll.

Var proaktiv när det kommer till att optimera din eller företagets webbplats.

En teknisk SEO analys något som bör göras minst en gång i månaden.

Helst en gång per vecka.

Kurs i Digital Marknadsföring

Vi utbildar, håller kurser, föreläsningar och workshops inom Digital Marknadsföring och anpassar dessa utifrån dina behov.

Kurs i Sökmotoroptimering

Vår SEO kurs är för dig som är ansvarig för marknadsföringen för ett mindre företag eller organisation.

Relaterade Artiklar från Digital Division

Google Trends – Hitta söktrender på Google

Använd Google Trends i din marknadsföring! Analysera söktrender och få insikter om just din målgrupp med Google Trends.Marknadsför dina produkter och butik runt säsongens trender. Säsongens trender spelar för det mesta en viktig roll för ditt företag. Under året...

Använda SEO på LinkedIn

Använda SEO på LinkedIn Möjligheter med SEO på LinkedIn är för ofta förbisedd, och det är dags att du börjar se med samma ögon på LinkedIn, som med Google, som en sökmotor. LinkedIn är den mest populära plattformen för B2B-företag att förvärva nya kunder, så genom att...

Site Kit – Googles officiella WordPress-plugin

Site Kit är nu tillgängligt för WordPress.Site Kit är Googles officiella WordPress-plugin. Detta plugin gör att du kan konfigurera viktiga Google-tjänster, få insikter om hur människor hittar och använder din webbplats.Google meddelade torsdag 31/10 att Site Kit nu är...

Bästa övervakningstjänsterna för din webbplats

Bästa övervakningstjänsterna för din webbplatsVi tipsar och jämför de bästa övervakningstjänsterna.Men hur kan du veta med säkerhet om de uppfyller detta löfte? Lösningen är enkel; du behöver ett övervakningsverktyg för din webbplats. Övervakningstjänster kan hjälpa...